Renovering av lägenhet
Som medlem i en bostadsrättsförening finns det mycket att tänka på vid en planerad renovering av sin lägenhet. Rättigheter och skyldigheter regleras av föreningens stadgar och bostadsrättslagen. Vid badrumsrenovering skall följande ansökan fyllas i och lämnas in till styrelsen i god tid före renoveringen är planerad att starta.
Om du som bostadsrättsinnehavare ska utföra åtgärder i din lägenhet som innefattar ingrepp i en bärande konstruktion, ändring av befintliga ledningar för avlopp, värme, vatten eller annan väsentlig förändring av lägenheten krävs styrelsens tillstånd.
Ansökan om renovering, tillsammans med relevant underlag, ska inkomma till styrelsen som återkopplar inom en månad. Renoveringsarbetet får ej påbörjas utan styrelsens medgivande.
Styrelsens tillstånd
Styrelsens tillstånd krävs för följande ingrepp/renovering:
- Ingrepp i en bärande konstruktion, exempelvis en bärande vägg. Detta gäller även om du fått bygglov för ändringen. Till ansökan ska ett utlåtande angående eventuell påverkan på bärighet bifogas. Utlåtandet ska vara utfärdad av behörig byggnadsingenjör. Kostnaden för anlitandet av byggnadsingenjör står medlemmen för.
- Ändring av befintliga ledningar för avlopp, värme eller vatten. Med detta avses bl.a. installation, renovering eller förflyttning av våtutrymme, kök eller toalett. Till ansökan ska en konstruktionsritning utfärdad av behörig byggnadsingenjör bifogas. Underlaget ska utvisa inte bara lägenhetens tekniska lösningar utan även eventuella aspekter som har med åtgärdens påverkan på byggnaden i övrigt. Vid om- och nydragning av rör krävs kvalitetsdokument enligt Säker Vatten.
- Annan väsentlig förändring av lägenheten. Här räknas exempelvis ändringar som rör ventilation eller ändring av planlösning.
Fackmannamässigt utfört
Renovering och ombyggnad ska utföras enligt svenska byggnormer på ett fackmannamässigt sätt. Notera att försäkringsbolag ofta har krav på att certifikat finns för att omfatta eventuella skador som kan uppstå. Kontrollera gärna med ditt försäkringsbolag vad som gäller.
Ombyggnad eller andra ingrepp i elsystem får endast utföras av behörig elektriker.
Det är medlemmens skyldighet att undersöka om bygganmälan behöver göras. För det fall bygglov krävs ska beviljat bygglov bifogas ansökan.
För renovering av våtrum, i de fall föreningens egendom påverkas, ska hantverkare certifierade enligt Säker Vatten anlitas. Styrelsen råder föreningens medlemmar att endast använda sig av certifierade hantverkare för att undvika kostsamma vattenskador orsakade av rörinstallationer som inte utförts på ett fackmannamässigt sätt. För att anbringa tätskikt i badrum bör hantverkare vara certifierad enligt antingen BKR (Byggkeramikrådet) eller GVK (AB Svensk Våtrumskontroll).
Badrumsrenovering i BRF Vidfamne
Föreningen ser positivt på renovering av badrum eftersom det minskar risken för fuktskador samt minskar olägenheter med avfuktning och utrivning.
På vår webb finns blankett för ansökan om badrumsrenoveringar att ladda ned och fylla i.
En badrumsrenovering kräver generellt inget godkännande från föreningens styrelse, förutom när den berör byggnadsdelar och installationer som är föreningens ansvar. Påverkan eller modifiering av följande kräver att medlemmen skriftligen inkommer med en ansökan där tänkt åtgärd beskrivs, med en måttsatt ritning som bilaga ifall föreningens installationer flyttas:
- Stommen (uppgjutningen i golvet): Om golvet skall modifieras, till exempel vid flytt av avlopp eller ändring av plattans konstruktion vid installation av elektrisk golvvärme.
- Stammar (både vatten, värme och avlopp): Flytt av golvbrunn, installation av tvättmaskin, ändring i avlopp till toalett eller handfat och ändring koppling till radiator handdukstork.
- Element: Bortmontering av element, tillfälligt eller permanent, utbyte mot vattenburen eller elburen handdukstork.
- Bärande konstruktioner: Alla ingrepp i bärande konstruktioner, se rubriken ovan styrelsens tillstånd.
Egenheter med våra badrum
I några av föreningens lägenheter kommer tappvattnet från grannlägenheten genom väggen via en rörgenomföring i duschen (Våtzon 1). Där så är möjligt är det bra om man i samband med renoveringen kan flytta rörgenomföringen ≥2000 mm från golv. Då harmoniserar man med gällande våtrumsregler. Motsätter sig grannen detta är rådet att kontakta styrelsen. Vid en flytt av rörgenomföringen står föreningen för den tillkommande kostnaden samt nödvändig installation med egen hantverkare.
Får jag ha handdukstork istället för radiator
Föreningen accepterar byte av radiator/element till handdukstork avsedd för radiatorkrets om det inkommer en skriftlig ansökan med beskrivning av genomförandet. Tänk på att det utanför eldningssäsongen inte finns någon värme på handdukstorken. Tänk också på att avgiven effekt från handdukstorken är ungefär densamma som från radiatorn. Skulle värmen inte räcka till i lägenheten frånsäger sig föreningen ansvaret om det kan förmodas ha sin orsak i fel dimensionerad handdukstork.
Får jag helt avlägsna radiatorn och installera värmegolv
Föreningen accepterar åtgärden under förutsättning att det rör sig om ett elektriskt värmegolv och det inkommit en skriftlig ansökan med beskrivning av genomförandet. Att koppla vattenburet värmegolv till radiatorkretsen är förbjudet.
Skulle värmen inte räcka till i lägenheten frånsäger sig föreningen ansvaret om det kan förmodas ha sin orsak i värmegolvets funktion.
Bör golvbrunnen bytas
Sannolikt ja. Föreningen genomförde ett stambyte i slutet av åttiotalet/början av nittiotalet. Är golvbrunnen nyare än 1990 kan den behållas, men föreningen rekommenderar ett byte. Rådgör med certifierad rörinstallatör.
Var stänger man av vattnet
Tappvattnet stängs av med ventiler i badrummet. Behöver man stänga av radiatorkretsen finns avstängningarna i källargångar och cykelförråd. Kontrollera med din rörinstallatör att avstängningarna lokaliserats i god tid innan arbetet ska påbörjas. Om så krävs kan fastighetsskötare tillkallas för att anvisa avstängningarna. Det är viktigt att i god tid förvarna, både styrelsen och berörda boende om avstängningen. Det är medlemmens ansvar att tillse att radiatorkretsen återfylls efter tömning.
Det är klart olämpligt att stänga radiatorkretsen när det är kallt ute eftersom det påverkar värmen i hela föreningen.
Övrigt
Föreningens trivselregler ska följas.
Buller ska så långt det är möjligt minimeras och koncentreras till så få tillfällen som möjligt. Renovering som innebär buller eller för grannar störande ljud får enbart ske mellan kl. 08.00 och 17:00 på vardagar. Arbete under helger bör undvikas.
Det är medlemmen som ansvarar för att byggavfall forslas bort. Avfall får inte läggas i föreningens grovsoprum och inte heller belamra gemensamma utrymmen, som trapphus, källargångar, vind eller innergård. Trapphuset ska städas dagligen vid nedsmutsning. Om byggavfall behöver lämnas på föreningens mark krävs tillstånd från styrelsen.
Vi ber er att notera att ni som medlem ansvarar för eventuella skador som på grund av ombyggnationen drabbar annan lägenhet.
Var ute i god tid
Skulle renoveringen kräva styrelsens godkännande enligt ovan tänk på att vara ute i god tid. Styrelsen behöver rimlig tid att bereda och besluta i dessa frågor och ytterligare tid kan behövas vid ett ofullständigt underlag.
En föredmömligt referens att ta hjälp av
Ska ni renovera på ett sätt som förändrar planlösningen i lägenheten? Här nedan finns ett föredömligt exempel på ett inskickat underlag. En pdf visar befintlig planlösning, en pdf visar den planerade nya planlösningen. Ta gärna inspiration och stöd av detta exempel och använd det gärna som en referens.