Avgiftshöjning från oktober 2022

Styrelsen vill härmed informera om en kommande avgiftshöjning för samtliga medlemmar. Höjningen blir på sex procent (6 %) och träder i kraft från oktober 2022.

Viktiga faktorer bakom avgiftshöjningen

Vi ser att en höjning är ett måste för att behålla en stabil ekonomi i föreningen i tider då våra kostnader ökar. Vi höjer inte mer än vad vi anser vara nödvändigt, eftersom vi vet att många tyngs av andra ökande kostnader. Till grund ligger en ekonomisk analys som gjorts av både HSB och oss själva. Här är de primära anledningarna till avgiftshöjningen:

  • Den främsta anledningen är en tydlig rekommendation i HSB:s verksamhetsanalys att öka vårt sparande, vilket främst ger oss en nödvändig buffert för planerat och oplanerat framtida underhåll. Detta tog HSB upp på årets stämma.
  • Ökande kostnader för bland annat energi (främst uppvärmning) p.g.a. stigande energipriser på marknaden (alltså främst inte en ökande förbrukning i föreningen).
  • Stigande räntekostnader på vårt rörliga lån. Merparten av föreningens lån är dock bundna på längre tid och påverkas i dagsläget alltså inte av marknadens räntehöjningar, vilket skapar trygghet.
  • Föreningen har inte höjt avgifterna sedan 2018. Därför finns nu ett behov av en höjning för att skapa förutsättningar för en solid ekonomi de kommande åren.

Vår målbild

Vår målbild är en trygg och god ekonomi där inkomster överstiger kostnader och där vi kan budgetera för planerat, nödvändigt underhåll och ha marginaler för det oplanerade som inträffar, såväl med fastigheten som ökade kostnader p.g.a. världsläget. Under pågående verksamhetsår ämnar vi se över kostnader för exempelvis energi och avtal. Viktigt att veta är att föreningen i grunden har en stabil ekonomi och väl omhändertagna fastigheter.

Vi vill även be om ursäkt om avgiftshöjningen redan har nått er via HSB:s avi, innan styrelsen har haft möjlighet att gå ut med denna information. Det var inte vår tanke eftersom vi anser det viktigt att få fullgod information i förväg och på rätt sätt. Vi ser nu över vårt fortsatta samarbete med HSB.

Kom ihåg att ett förmånligt kollektivt bostadsrättstillägg fortsätter att ingå i medlemsavgiften.

Frågor och funderingar?

Kontakta vänligen styrelsen på styrelsen@brf-vidfamne.se. Infon finns även på brf-vidfamne.bostadsratterna.se. Väl mött! Med vänlig hälsning, Styrelsen