Energiarbetet rullar vidare

På stämman 2022 fick styrelsen i uppdrag att börja se över energifrågan i stort; en insats som inte minst handlar om att undersöka hur vi eventuellt kan effektivisera vår energianvändning. Styrelsen skulle även börja undersöka möjligheten att eventuellt införskaffa solceller. Här redogör vi för hur vi ligger till i energiarbetet.

Energiarbetet har påbörjats. Det är en emellertid en process som kommer ta tid. Dels råder det högtryck inom branschen vilket skapar långa väntetider på allt från energirådgivning till kalkyler och prisförslag på solceller. Dels avser vi inte göra något förhastat, utan tvärtom få en så bra helhetsbild av vårt energisystem som möjligt innan några beslut om investeringar och insatser eventuellt fattas.

Vi skaffar oss en så bred bild som möjligt

För att få en bred bild konsulterar vi bland annat experter från vår energileverantör Stockholm Exergi, konsulter från WSP via Stockholm stad, vår driftansvarige hos HSB samt entreprenörer som jobbar med oss och känner våra fastigheter väl. Vi har även gjort besök hos energikloka bostadsrättsföreningar. Enligt Stockholm Exergi ligger vår energianvändning inom normalspannet för fastigheter och föreningar av vårt slag. Det är värt att nämna. Att se över energisystemet är dock en viktig insats i tider när energikostnaden stiger på grund av höjda priser från leverantörer och på marknaden i stort. Vi kan alltid bli bättre.

Värmen är den stora biten

Cirka 85 procent av föreningens energianvändning består av värme. Det är med andra ord har vi troligen mycket att vinna på att vinna på smarta, kostnadseffektiva insatser som kan effektivisera vår värmeanvändning. Det är också det som har framkommit i den energirådgivning vi redan har fått från WSP och Stockholm Exergi. Här är det värt att nämna att vi har en bra leverantör av fjärrvärme i Stockholm Exergi. Därför handlar energifrågan mycket om att effektivisera och potentiellt minska vår värmeanvändning genom att exempelvis täta och isolera där vi kanske ”läcker värme”, se till att fjärrvärmecentralen fungerar optimalt osv.

Solceller

Här har vi valt att kontakta större aktörer som funnits under lång tid, som troligen kommer finnas kvar länge och som troligen är säkrare i sin leverans. Branschen har vuxit explosionsartat under senare år och marknaden har upplevt problem med nyare och mindre firmor som har haft problem att hålla vad de lovar. För att ens överväga den här typen av investering anser vi att det är klokast att satsa på trygghet. Det handlar helt enkelt om för mycket pengar och för långa garantier med serviceavtal för att tänka på något annat sätt.

På marknaden råder dock högtryck.

  • Riksbyggen har återkopplat att väntetiden på att ens få en första kalkyl och ett prisförslag är lång.
  • Vattenfall har återkopplat att de just nu inte ens tar emot för förfrågningar från bostadsrättsföreningar, på grund av trycket.
  • Vi har dock valt att gå vidare med ett alternativ som känns bra. Vid ett samtal med vår energileverantör Stockholm Exergi framkom det att de kan leverera solceller, i samarbete med en underleverantör. Vi skulle då inte bara få en stor och trygg leverantör, utan också en leverantör som har bra koll på vårt energisystem i stort.

Det här har vi gjort och initierat

  • Vi har redan genomfört en givande och energi- och klimatrådgivning där en konsult från WSP – via Stockholm stad – besökte oss. Det resulterade i en lista med förslag på konkreta insatser som vi avser fördjupa oss i.
  • Vi har haft ett första energisamtal och bedriver en dialog med Stockholm Exergi, vår energileverantör.
  • Vi har kontaktat flera leverantörer av solceller och har sedan gjort en förfrågan om att få en initial kalkyl och ett grovt kostnadsförslag från Stockholm Exergi och deras underleverantör. Här väntar vi i dagsläget på återkoppling.
  • Nästa steg är en energiutredning med Stockholm Exergi, där en energiexpert ser över energisystemet samt ger oss ett andra utlåtande om förslagen vi har fått från WSP. Här väntar vi i dagsläget på återkoppling. Det här arbetet kommer vi gå vidare med under 2023.